Tanta Til Hege

Båndtvang

03. april 2024

Fra 1.april til og med 20.august er det båndtvang i Norge. Noen steder er båndtvangen utvidet, det er viktig å sjekke opp hvilke regler som gjelder for de stedene du skal ferdes i.

Båndtvang er noe alle hundeeiere må forholde seg til. Eiere må sørge for å holde hunden sin i bånd eller forsvarlig inngjerdet under hele perioden. Utenom den generelle båndtvangen, kan hunder gå løs, men kun dersom de er under kontroll. 

Men hvorfor er det båndtvang? 
I denne perioden er dyrelivet ekstra sårbart, så det er for å sikre at hunder ikke skremmer opp, jager eller skader fugl, vilt og beitedyr. Selv om man mener man har kontroll på hunden sin, kan uante instinkter vekkes når de blir satt i en sitasjon der de møter på fugl, vilt og beitedyr med små unger, kanskje på flukt i fra dere. 

Fritt vilt resten av året? 
I den tiden det ikke er båndtvang tror mange at det bare er å slippe hunden fritt når som helst og hvor som helst. Det stemmer ikke. Man skal alltid ha kontroll på hunden sin og er ansvarlig for eventuelle skader den påfører andre, selv utenfor båndtvangen. 

Ved å ha en hund som er godt trent i hverdagslydighet og som er stødig på innkalling, kan man også tillate mer frihet når det ikke er båndtvang. 

Vi håper alle respekterer båndtvangen og holder hunden sin i bånd, slik at beitedyr og ville dyr med unger kan leve trygt og godt.