Img 20220203 151005

Slanking og vektkontroll

09. februar 2023

Dessverre er mange dyr overvektige og dette fører til større sjanse for sykdom og slitasje, og det kan føre til lavere levealder og livskvalitet. Vi ønsker at dyret ditt skal være friskt og smertefritt, og at dere har lengst mulig tid sammen. Derfor retter vi fokuset mot hundens og kattens hold i februar og gir gode tilbud og råd ut hele måneden.

Hund 20kg:
Et tørket griseøre tilsvarer to amerikanske smultringer til et voksent menneske!

Hund 6 kg:
En halv brødskive tilsvarer 5 ekstra brødskiver til et voksent menneske!

Overvekt hos hund og katt

Overvekt kan medføre en økt risiko for en del helsemessige utfordringer. Det er vårt ansvar som eiere å sørge for at dyret har en normal kroppsvekt som ikke kan være et problem for dyret.

Overvekt oppstår når energiinntaket er høyere enn forbruket. Fedme regnes som en kronisk sykdom, og vi vet at det fører til en rekke uheldige prosesser i kroppen til dyret. Fettcellene skiller ut stoffer som virker på resten av systemet og dette kan føre til kroniske betennelseslignende forandringer.

Som følge av overvekt ser vi en økt forekomst av en rekke ulike sykdommer. Eksempelvis hjerte- og karsykdommer, insulinresistens, nyreproblemer, urinstein, bukspyttkjertelbetennelse, pusteproblemer, høyt blodtrykk, dårligere immunforsvar og ulike leddsykdommer som artrose og korsbåndsskader. I tillegg til alt dette vil overvekt gi en økt risiko for komplikasjoner ved anestesi.

For vurdering av holdet til den enkelte hund er vekten i rasestandaren lite egnet. Kjenn på hunden din, eller få hjelp av en dyrepleier eller veterinær for å ta en vurdering av holdet. Ribbeina skal kjennes med et lett trykk og midjen skal kunne sees. Det er lurt veie dyret med jevne mellomrom, dette for å se om det er endringer man ikke legger merke til selv. På venterommet våres har vi en vekt som du kan veie dyret ditt på, dersom du ikke har en vekt hjemme. 

Det er ingen enkel oppgave å slanke et dyr. Som eier må du være motivert for at dere lykkes med å nå målet. Men når dere har oppnådd målet deres, vil både du og dyret ditt merke stor forskjell!

Vi kan hjelpe deg med å komme i gang med slanking og oppnå ideal kroppsvekt på hunden din. Både veterinær og dyrepleier kan hjelpe med utregning av fôrmengde, ønsket månedlig vekttap, veiing hver uke og eventuelle spørsmål du som eier lurer på.

 

Mindre kalorier og mer mosjon!

Det er lettere sagt enn gjort å slanke en hund. Høyre energiforbruk enn energiinntak er teorien bak, men i praksis kan dette være vanskelig å gjennomføre. Det finnes flere metoder å følge:

Slankefôr
En av de viktigste tiltakene man kan gjøre er å bytte ut den vanlige hundematen med en godt slankefôr med lavt kaloriinnhold. Hunden spiser seg da mett, men vil allikevel gå ned i vekt. Hunden får i seg alle næringsstoffene den trenger, men du kan få mindre tigging. Man burde unngå all annen mat som høyenergi godbiter og matrester for en periode. Slankefôret eller andre godbiter med lavt kaloriinnhold burde benyttes. Legg også fôret i bløt, så det fyller opp mer i magen.

En liten godbit kan ha stor betydning for hundens daglige kaloriinntak. Ofte gir vi litt ekstra for å være snille med dyrene, men det lille ekstra kan gjøre vondt verre. Her er et par eksempler:

Hund 20kg:
Et tørket griseøre tilsvarer to amerikanske smultringer til et voksent menneske!

Hund 6 kg:
En halv brødskive tilsvarer 5 EKSTRA brødskiver til et voksent menneske!

Mosjon
Slik som med mennesker er mosjon noe av det beste du kan gjøre for dyret din. Med katten din kan du sette litt mat ut i forskjellige skåler rundt om i huset, du kan også lage en leke som katten kan få ut litt energi på. Vi anbefaler også at du gjør en type aktivitet hver dag med hunden din, det kan være alt fra å gå en tur, øve på sitt/ligg, bruke aktivitetsleker, etc. I tillegg til å få hunden din i aktivitet vil det også styrke det sosiale båndet mellom deg og din hund.

Fôret kan gis i aktivitetsleker (labyrintskåler, snusematte, ball, dorull, etc.) eller rett og slett bli spredd utover plenen, stua eller i snøen. Dette får dyret ditt til å bli aktivisert samtidig som det tror at det er mettere siden det har brukt lang tid på å spise.

Svømming er helt supert for dyr som er litt tyngre. Samtidig som leddene belastes mindre er det også det er god mosjon. Dette er noe som er veldig gunstig på sommeren, mens på vinterhalvåret er basseng eller vanntredemølle verdt å oppsøke.

Tålmodighet
Det å slanke et dyr krever mye tålmodighet og det kan ta lang tid før idealvekten er oppnådd. Idealvekten er mulig å nå for alle, men om du har prøvd «alt» bør du kontakte en veterinær for å høre om det ikke er noe underliggende sykdom som gjør at dyret ditt er overvektig.

 

Tips til slanking

  • Bytt fra normalfôr til et slankefôr
  • Ha kontroll på hvor mye mat du gir dyret
  • Bløt opp maten
  • Bruk deler av fôret som godbit – evt. finn sunne godbiter
  • Finn aktiviteter som er gøy for hund og eier
  • Gjør en aktivitet pr dag