317245747 829643798263446 2004199229213082489 N

Kastreringskampanje katt

27. februar 2023

Kasteringskampanje av hunn- og hannkatt

Kastrering av hunnkatt: 
Det er mange gode grunner til å kastrere hunnkatten sin

  • Du får en mer hjemkjær katt
  • Unngår uønskede kattunger 
  • Unngår livmorbetennelse 
  • Minsker risikoen for jursvulst

Kastrering av hunnkatter er en rutineoperasjon for veterinærene, som innebærer at de går inn i buken og fjerner både eggstokker og livmoren. Inngrepet utføres gjennom et snitt i buken like under navlen. I etterkant setter vi på en body. 

 

Kastrering av hannkatt: 
Det er mange gode grunner til å kastrere hannkatten sin

  • Du får en mer hjemkjær katt 
  • Minsker risikoen for slåsskamper
  • Minsker risikoen for markering i og rundt huset
  • Bidrar til å færre uønskede kattunger 

Kastrering av hannkatter er også en rutineinngrep for veterinærene, som innebærer at de lager et snitt i hver pung, fjerner testikkelen og knyter av sædleder og blodåren. Snittet gror åpent, da det ikke trengs sting. De aller fleste hannkatter lar såret være i fred og behøver ikke skjerm. 

 

Ved kastrering av katter anbefaler vi også vaksinasjon og chip-merking.
Ved å chip-merke katten din får den et eget ID-nummer og det er enkelt å finne riktig eier dersom katten blir funnet og brakt til oss. Det er også flere katteluker som registrerer chipen slik at det kun er din(e) katter som kan gå igjennom den.

Ved å vaksinere katten din beskytter du den mot kattepest (panleukopenivirus) og katteinfluensa (calicivirus og herpesvirus) som begge er alvorlige sykdommer. Både kattepest og katteinfluensa er veldig smittsomt, og selv innekatter har en risiko for å bli smittet indirekte via mennesker og gjenstander, og de bør derfor også vaksineres. Dersom katten din ikke er vaksinert eller vaksinert årlig, trenger den å grunnvaksineres. Dette gjøres i to omganger med ca. 3-4 ukers mellomrom, deretter er det en gang årlig. Kattunger anbefaler først å vaksineres ved 11-12 ukers alder og neste ved 15-16 ukers alder. 

Det er påvist kattepest på Sørlandet (februar 2023), les mer om saken her.

Ulemper med å kastrere:  
Den eneste konkrete ulempen med å kastrere en katt er vektøkning. Det er derfor viktig at eier kontrollerer matinntaket til katten. Fedme hos katt fører til ulike helseproblemer. Vi anbefaler fôr som er tilpasset kastrerte katter.