Valdresveterinaersenter Katt

Katt med tannpine

09. juni 2021
TR, eller "tooth resorption", er en ganske vanlig tannsykdom som rammer katter. Heldigvis fanget eierne til Roxi opp at hun gikk med smerter i munnhulen.

Roxi huskatt kom inn på klinikken fordi eierne hennes hadde oppdaget en liten hudirritasjon på den ene siden av munnen som ikke ville gro/bedre seg. Lite visste de at Roxi gikk med smerter i munnen grunnet en ganske vanlig tannsykdom som rammer katter som vi kaller TR - "tooth resorption" eller tann nedbrytning. Typisk rammer denne sykdommen de første kinntennene i underkjeven (se bilde under).

Roxi spiste godt og oppførte seg som en fornøyd katt ellers - det viser hvor vanskelig det kan være å oppdage smerter i munnhulen på katt. Heldigvis for Roxi har hun eiere som følger godt med og tok Roxi med for en sjekk.

Ved undersøkelse av munnhulen oppdaget veterinæren forandringer på en tann - det var hakk i tanna og rødt tannkjøtt og dette ble undersøkt videre i narkose med tannrøntgen som viste tydelig at tanna var full av hull og roten brutt ned. Sykdommen bryter nemlig ned tennene - og det er ikke alltid man ser noe på selve tannen heller, derfor er tannrøntgen et viktig verktøy for å få oversikt over sykdommen.
Roxy kom inn til oss for å trekke den vonde tannen - det er dessverre ikke annen behandling dersom tanna er tilstrekkelig affisert. Det er heller ikke noe kjent måte å forebygge denne sykdommen på, men jevnlig fjerning av tannstein kan hjelpe til å oppdage nye tilfeller av sykdommen. Roxi må derfor følges nøye opp slik at hun ikke går med unødig tannpine.