290514382 428691489269553 7416306591995670758 N

På reise med hund og katt

24. april 2023

Om sommeren er det mange som drar på ferietur med dyret sitt. Husk å planlegg i god tid før du skal ut å reise slik at reiserestriksjoner blir fulgt og ungår dyre karanteneopphold. 

FØR UTREISE
Det skjer stadig vekk forandringer i regelverket rundt innførsel av kjæledyr. Det er til en hver tid dyreeiers ansvar å ha dokumentene i orden, og at alle krav er oppfylt ved innreise til de landene de er innom. Land utenfor EU har strenge innførselskrav og om dyret ikke oppfyller disse kravene ved grensepassering, kan dyret bli satt i karantene på eiers regning. For å være helt sikker, anbefaler vi dere til å kontakt ambassaden/"mattilsynet" i det landet dere skal til og få kravene skriftlig.

KRAV VED INN- OG UTREISE

ID-merking
Hunder og katter som reiser over en landegrense skal være ID-merket med en mikrochip.

Pass
Alle dyr som skal reise utenlands skal ha et eget pass. ID-nummeret skal føres inn i passet, samt rabiesvaksine og behandlinger mot revens dvergbendelorm. 

Ormekurbehandling
Hunden må behandles mot revens dvergbendelorm hos veterinær i det landet du er i 24t - 120t før du krysser grensen inn til Norge. Alternativt kan man gjøre to behandlinger på forskjellige datoer og med maksimum 28 dagers mellomrom her i Norge. 

Rabiesvaksine
Alle hunder skal være rabiesvaksinert når de drar utenlands (utenom til Sverige). Rabiesvaksinen skal settes minimum 21 dager før reise, før den er gyldig i passet. Rabiesvaksine satt før passutstedelse er ikke gyldig i nytt pass. Varigheten av hvor lenge vaksinen er gyldig, avhenger av hvilken produsent som har produsert vaksinen. 

ANBEFALINGER

Årlig vaksinering
En hund som skal reise utenlands bør være vaksinert etter det gjeldende anbefalte vaksineregimet i Norge. 
(parvovirus, smittsom leverbetennelse-virus, virus som gir kennelhoste og valpesykevirus.)

Leptospirosevaksine
Det er i mange tilfeller også anbefalt på forhånd å vaksinere hunden mot leptospirose - en bakterie som kan smitte via urin og som kan gi kroniske nyreskader på både hund, menneske og andre arter. Ved grunnvaksinering kreves 2 behandlinger med 1 måned mellom, for vedlikehold trengs årlig revaksinering.

Småkryp
Beskyttelse mot flått, lopper og sandfluer ved hjelp av tabletter, påflekkingsvæske, halsbånd eller lignende preparater anbefales, samt forebygging av hjerteorm-infeksjon.

 

Mattilsynet har en flott reiseveileder du burde sjekke ut tidlig i planleggingen. Det er viktig at eier/den som reiser med dyret sjekker opp hvilke regler som gjelder for hvilke land man skal oppholde seg i. 

Ring oss på 61360555 for å bestille time til passutstedelse eller vaksinering, ormekurbehandling tar vi på drop-in.